субота, 10. децембар 2011.

Šta se krije iza pozorišnih kulisa?




Pripremila:Sofija Vrebac



Kako predstava izgleda iza kulisa? Kako i gde se glumci pripremaju, opuštaju, oblače i  šminkaju? Kako se postavlja scena? Odgovore na ova pitanja pruža Narodno pozorište u Beogradu.

Kako izgleda odlazak u pozorište? Kao slaganje slagalice, sastoji se od delova koji zajedno čine celinu zvanu „veče u pozorištu“: odabere se predstava, potom se kupe karte, nestrpljivo se očekuje dan predstave, uveče se elegantno obuče, ode se u pozorište, na kraju izvodjenja glumci se pozdrave dugim aplauzom, na putu do kuće sumiraju se utisci. Tako poznato i uobičajeno, zar ne?
Ali da li postoji nešto što publika u pozorištu ne zna?
Postoji, a to je kako predstava izgleda pre nego što glumci dobiju aplauz na kraju. Svake prve i treće subote u mesecu Narodno pozorište organizuje manifestaciju „Otvorena vrata Narodnog pozorišta“ zahvaljujući kojoj zainteresovani posetioci mogu da zavire iza kulisa pozorišta. Po pristupačnoj ceni u iznosu od 50 dinara, publika ima jedinstvenu priliku da obiđe šminkernice, garderobe i glumački salon u kome se glumci pripremaju za izlazak na scenu.
Na ovoj turi kroz Narodno pozorište posetioce na svakom koraku pozdravljaju biste velikih umetnika koji su dali značajan doprinos razvoju ove nacionalne institucije. Najznačniji umetnici čije biste posetioci mogu videti su: 

i Ljubinka Bobić. 
 Čiča Ilija Stanojevi














U cenu karte uračunat je i obilazak Muzeja Narodnog pozorišta koji je krajem novembra proslavio svoj prvi rođendan. Stalnu postavku Muzeja čine kostimi iz raznih predstava, plakati za prve predstave koje su izvedene u Narodnom pozorištu, predmeti koji su pripadali velikanima srpskog glumišta, fotografije glumaca, reditelja, kompozitora i slavnih gostiju pozorišta među kojima su Jirži Mencl i Lučano Pavaroti. Pored stalne postavke u muzeju se trenutno može videti i izložba pod nazivom „Stevan Sremac- akademik i akademac“  organizovanu u saradnji sa Narodnim muzejom iz Niša. Na ovoj izložbi izloženi su lični predmeti Stevana Sremca, njegov pisaći sto kao i prvi rukopis njegovog dela „Zona Zamfirova“.
Manifestacija „Otvorena vrata Narodnog pozorišta“ daje publici sasvim nov pogled na pozorišne predstave, omogućava posetiocima da saznaju šta se dešava iza kulisa i još više zavole magični svet teatra.

Нема коментара:

Постави коментар