недеља, 18. децембар 2011.

Promocija knjige Amre Latifić „Ideja o glumi:performativni artekosmizam“


Pripremila: Ana Marković

U Biblioteci grada Beograda,u ponedeljak, 12.decembra održana je promocija knjige „Ideja o glumi:performativni artekosmizam“ autorke Amre Latifić. O knjizi, kao i o samoj autorki na ovom skupu govorili su dr Miško Šuvaković, dr Jerko Denegri, Milan Vlajčić, kao i izdavač ove knjige Žarko Čigoja.
 
Amra Latifić je rođena 1980. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i Filološku gimnaziju. Godine 2002. diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu – grupa za ruski jezik i književnost. Iste godine upisala je interdisciplinarne doktorske studije pri Rektoratu Beogradskog Univerziteta umetnosti, na Katedri za teoriju umetnosti i medija. 
Master rad, na trećoj godini ovih studija, pod nazivom "Odnosi avangardnih i postmodernih postupaka u kubofuturističkim i konstruktivističkim interdisciplinarnim delima" odbranila je 2005. godine. Diplomirala je glumu na FDU u Beogradu, 2008.godine.
Doktorsku disertaciju "Postmoderna interpretacija interdisciplinarnih teorija i prakse ruske i sovjetske avangarde 1910 – 1932. godine", odbranila je 2006. godine, mentor – dr Miodrag Šuvaković.
Tokom studija, usavršavala se u Rusiji i Italiji.  Sa svojim radovima, po pozivu, učestvovala je na brojnim međunarodnim i domaćim skupovima


Dr Jerko Denegri je izneo interesantnu priču o samom poznanstvu sa autorkom, i kako ju je upoznao kroz njenu prvu knjigu“Paradigme ruske avangardne i postmoderne umetnosti“, gde je bio impresioniran njenom mladošću i zrelošću njenih reči. Nakon susreta zaključio je da je Amra Latifić mnogo više od glumice.

On iznosi da u ovoj knizi nije samo reč o glumi kakvu poznajemo u pozorištu, filmu, serijama-gde glumac tumači lik, osobu. Ovde se radi o tipu glume koji je eksperimentalan, pogotovo u našoj sredini.

“To nisu bile različite uloge, bilo je više Amri” prisjeća se dr Miško Šuvaković Amrinih uloga. Kao mentor upoznao ju je kao studentkinju, glumicu, pisca, predavača. Svaka Amra igrala je sasvim drugačiju ulogu. Jednako ga je impresionirala Amra kao pisac prve knjige i Amra iz “Performativnog artekosmizma”-“Ni dan danas ne znam ko je ona.”, kaže Šuvaković. 

Amrino delo “Ideja o glumi:performativni artekosmizam” Milan Vlajčić posmatra kao sintezu dugotrajnog rada, kao dokaz jedne spisateljske I intelektualne strogosti. Ući u ovu oblast znači usresrediti se na nešto što nije obrađeno dovoljno. Kao i da knjiga ove vrste ima zaista u malom broju.

Skup se završio autorkinom zahvalnicom i gromoglasnim aplauzom. Publika je bila sve samo ne ravnodušna prema ovom delu. 



Нема коментара:

Постави коментар