петак, 4. новембар 2011.

PREMIJER SRBIJE MIRKO CVETKOVIĆ OTVORIO PETI SEEMF U BEOGRADU



Peti po redu Jugoistočni Media Forum, održan je 2. i 3. novembra u Sava Centru. Dobrodošlicu gostima, domaćim i inostranim, poželeo je premijer Srbije, Mirko Cvetković. On je tom prilikom izjavio da su mediji u Srbiji važan faktor i da su, kao takvi, neophodni.
-          Zdravo demokratsko okruženje leži na nezavisnim medijima, ne samo na društvu. Neophodno je istaći da mediji imaju i obrazovno-kulturnu ulogu i moraju da postoje jer su neophodni na putu ka evropskim integracijama.
Ministru su postavljali pitanja kolege iz inostranih medija. Iskoristili su priliku da se dotaknu teme Kosova i političkih aktuelnih situacija, pa je glavna tema, a to je svakoko nezavisno novinarstvo, potpuno palo u zapećak.
Mihaela Šuštaršića,  novinara STA News Agency iz Ljubljane, interesovalo je kakvo Srbija ima rešenje, ukoliko ne prizna nezavisnost Kosmeta i na koji način srpska vlast želi da uspostavi kompromis?
-          Svaki problem može i mora biti rešen diplomatskim dogovorom. Mi, služeći se diplomatskim veštinama, moramo postići održivi kompromis jer ne želimo da prihvatimo nezavisnost srpske pokrajne. Takođe se zalažemo i za pomirenja u regionu, pre svega albanskog i srpskog naroda. Problemi su izuzetno složeni, a mi radimo na njihovim razrešenjima.
Kolega iz Slovenije je još malo insistirao, prvenstveno zbog evropskih integracija i želje da ministru dočara lepotu EU kroz uređenost države iz koje dolazi, a koje je do pre dve decenije bila pod okriljem Jugoslavije.
-          Ako bismo se osvrnuli na izveštaj komisije EU, ni u jednom momentu nisu kritikovali ekonomiju ili politiku Srbije. To me jako čini sretnim jer je stepen promena u društvu veliki. Najveći problem koji su istakli je Kosovo i njegova nezavisnost. Znam zašto i sam narod negativno reaguje na reformatore, naprosto to svaka reforma iziskuje. Bitno je da do pozitivnih promena dolazi sve više.
Što se Evropske Unije tiče, većina, oko sedamdeset posto, nekada je bilo za priključenje. Onda je usledila i aktuelna situacija na Kosovu, pa je procenat pozitivnih stavova o integracijama spao na četrdeset šest. Siguran sam da je to privremeni trenutak i da je, pored Kosova, negativno uticala i ekonomska kriza na narod, ne samo srpski, već i ostalih evropskih zemalja.

Iako se predpostavljalo da će se od teme udaljiti svi, pa i novinari koji su postavljali pitanja, bilo je neočekivano da se glavne teme, o nezavisnim medijima, više neće dotaći. Za sam kraj, kolega iz  Hrvatske se interesovao oko pomirenja dveju zemlja i budućoj saradnji.
-          Odnosi Srbije i Hrvatske su jako bitni. Ne mislim da su se odnosi pogoršali, iako je bilo izjava koje su mogle negativno da utiču na odnose. Moramo da nastavimo sa pozitivnim trendom i poraditi na što boljoj saradnji do izbora u Hrvatskoj.
Ipak, tema o kojoj je trebalo da se razmatra jedva da je bila i pomenuta. Razumno je, imajući u vidu situaciju na Kosmetu kao i želju svih gostiju sa strane da se što više informišu o aktuelnim temama.

By Dimitrije Gašić,  Media centar FMK

Нема коментара:

Постави коментар