четвртак, 27. октобар 2011.

NOVI SMER NA FMK - LITERATURA I KOMUNIKACIJE (LIK)














prof. Novica Milić, osnivač smera za Literaturu i komunikacije na FMK



LIK je još jedan od novih smerova na Fakultetu za medije i komunikacije. Ideja da se osnuje smer, i to da osnivač bude baš profesor Milić, je krajnje prirodna. Od osnivanja FMK, do prošle godine, bio prodekan za nastavu, a pre toga radio je, kao predavač, na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta, na katedri za svetsku književnost. Literaturom se, dugo, bavi i kao naučni istraživač.  Prof. Milić, za FMK Media centar kaže:

- Odlučili smo da spojimo literaturu sa komunikacijama, a meni se činilo da bi to bilo održivo. Takođe, plan je bio da se smer sastoji od kurseva pola vezanih za komunikacije, a pola za literaturu. Ta kombinacija je, u tehničkom i materijalnom smislu, bila moguća. Takođe, literaturu bismo, na ovom fakultetu, dakle Fakultetu za medije i komunikacije, mogli ravnopravno da izučavamo kao još jedan medij. Znači, izučavamo literaturu na jedan potpuno nov način, kao veštinu.

To zvuči kao da je cilj novog smera, na FMK, da studenti, kada završe studije, postanu profesionalni pisci. Ne samo pisci literarnih dela, već kurikuluma, poslovnih pisama, raznovrsnih govora, medijskih članaka, kraćih scenarija, pa do čitavih knjiga.
- Naša obaveza je i da zbrinemo studente. U smislu da im povećamo šanse, na tržištu rada, da kada završe studije, imaju gde i da se zaposle. Smer je jedinstven na ovim prostorima iako postoje, u svetu, katedre koje se bave profesionalnim pisanjem i izučavanjem istog. Studenti, ovde, imaju, u svakom semestru, kurs veštine pisanja. Konkretno, u ovom semestru, vežbaju da pišu priče. Imamo i seminare gde studente učimo veštini čitanja. To je jako bitno za one koji žele da budu pisci, dakle čitanje, u najširem smislu te reči. Najbitnije je da, na ovim studijama,  zaobiđemo takozvano bubanje i da studente naučimo kako da razumeju književne tekstove i da, na osnovu njih, a pomoću veština stečenih na studijama, postanu uspešani pisci, ili šta već žele. Upravo to, ovaj smer, čini jedinstvenim.

Zvanje koje dobija student nakon studija je diplomirani komunikolog, što je vrlo logično jer bi diplomirani pisac bilo neuobičajeno rešenje. Šalu na stranu, ovaj smer je, ove godine, upisao veliki broj studenata, ako uzmemo u obzir činjenicu da su reklame bile skromne, i to isključivo na vebu.
       
- Mi smo jako zadovoljni upisom studenata, ove godine a, uzgred, i iznenađeni načinom na kojih je smer dopro do njih.  Videćemo kakva će situacija biti sledeće godine, ali je neophodno ograničiti broj primljenih studenata, i izvršiti jednu vrstu selekcije, u vidu prijemnog ispita. Dakle, jedna manja katedra, sa manjim brojem studenata, i ineraktivnom nastavom.

Koncept LIK deluje kao da je prvi u mnogim rešenjima, i veštinama, i to ostvaruje na veoma kreativan i, povrh svega, koristan način koristeći velike potencijale novih medija. Live stream, za prenošenje predavanja, uživo, je nešto što, do sada, ni jedan fakultet Univerziteta Singidunum nije praktikovao.

- Striming, na Internetu, smo, moje kolege i ja, počeli da koristimo zbog određenog broja studenata koji nisu u prilici da prisustvuju predavanjima. Ukoliko su, iz bilo kog razloga, odsutni, mogu da gledaju predavanje i učestvuju na određen način. To nam savremene tehnologije dozvoljavaju: da studenti, koji se trenutno nalaze u Španiji, Crnoj Gori, Francuskoj budu, ujedno, i u Beogradu i, na taj način, prate predavanje. To, sve, idealno sada funkcioniše tehnički, ali i zbog manjeg broja studenata.

Očigledmo je da svi oni koji su zainteresovani za komunikacije, kroz literaturu koja je vešto utkana u nove medije, mogu da se obrate profesoru Novici Miliću. Treba, samo, da dođu do Fakulteta za medije i komunikacije gde će dobiti odgovore na sva pitanja koja su u vezi sa ovom vrstom komunikacije. Nas je zanimalo da otkrijemo nešto više o planovima koji se tiču otvaranju sličnog nastavnog programa, u Austriji, i ideji da, po završetku studija, studenti steknu dvojne diplome.

- Ideja je da se razvije sličan smer, sa nešto drugačijim programom, na Denjub Univerzitetu, u Kremsu, koji je najveći privatni univerzitet u Austriji. Ja ću voditi obe katedre, a moja ideja je da studenti studiraju i tamo, i ovde, odnosno da student dobije dve diplome, po svršetku studija. Jedini problem na putu ka ostvarenju svega pomenutog je finansijski. Strani univerziteti su jako skupi, a situacija svuda, pa i ovde, nije laka.

Kao što vidite smer LIK je ambiciozno krenuo. A profesor Milić kaže da će tako i da nastavi. Već od ovog semestra studenti smera Literatura i komunikacije imaće i veliki broj gostujućih predavača, ali i redovnih profesora, koji su priznati u svetu domaće književnosti. Uskoro će ih posetiti i Svetislav Basara čije se priče nalaze u programu ovog smera. Za sledeći semestar, u planu su gostovanja itakunutih pesnika i pisaca, koji će svoja znanja, i iskustva, prenositi na studente LIK.
Profesor Novica Milić, u ovom momentu, nije hteo da nam otkrije konkretna imena. Ali, FMK Media centar obećava da će prvi saznati ko će, u narednom semestru, biti uvaženi gosti predavači. I, naravno, odmah, obavestiti o tome.

By Dimitrije Gašić, FMK Media centar

Нема коментара:

Постави коментар