четвртак, 27. октобар 2011.

NOVI SMER NA FMK - SOCIJALNI RAD

















Razgovor  sa prof. dr Gordanom Nikić     

Kada diplomirate na smeru Socijalni rad, na Fakultetu za medije i komunikacije, bićete spremni za izazovan posao u oblasti ljudskih prava, i zaštite istih, u najširem smislu.

Porazgovatrali smo, o ovom smeru, sa najkompetentnijom osobom. To je dr Gordana Nikić, psiholog i predavač koja, na našem fakultetu, predaje predmet Osnove psihologije sa psihologijom ličnosti. Profesorka Nikić kaže:

- Birali smo fakultet koji će nam pružiti najbolje uslove. To je, sigurno, FMK jer, pored kvalitetnog kadra, i dobrih uslova za rad, spada u red najboljih, i najmodernijih, fakulteta u Srbiji. S druge strane, veoma smo zadovoljni upisom studentata, uzimajući u obzir da je ovo novi smer, na Fakultetu, ali i to da nismo imali ni dana reklame u medijima.  Dobili smo studente koji su veoma talentovani, a to je veoma bitno, za buduću vokaciju. Većina njih već je volonterski sarađivala sa socijalnim organizacijama, mada ima i onih koji nisu prošli takve vrste obuka, a potpuno su zainteresovani za ovu profesiju.

Iza ovog smera stoji fondacija Solidarnost  koja se decenijama bavi humanitarnim radom. Oni stipendiraju decu bez roditeljskog staranja, osobe sa invaliditetom, razne grupe u društvu koje su u stanju socijalne potrebe.

- Fondacija je povezana sa velikim brojem socijalnih centara i sa mnogim drugim, pridružnim ustanovama, pa će naši studenti imati mogućnost da se izuzetno kvalitetno usavršavaju kroz praktičan rad. To je jako bitno pa će, sa praksom, krenuti već od drugog semesta prve godine, i to će ih pratiti do kraja.
Poznato je da FMK uvek okuplja najkvalitetnije predavače. Ova praksa nije zaobišla ni novi smer Socijalni rad.

- Okupili smo veliki broj stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, sa Političkih nauka, Filozofskog i Defektološkog fakulteta, i napravili smo podjednako moderan, savremen, ali i jedinstven nastavni program u Srbiji. Međutim, ideja je da se ostvari i saradnja sa predavačima sa stranih univerziteta, i time omogući našim studentima da uče od kolega sa strane i, naravno, odlazak studenata u inostranstvo. Dakle, da se na FMK praktično usavrše i da, sa fakulteta, izađu potpuno spremni za ono što ih sutra čeka. 

Može se slobodno konstatovati da je socijalni radnik profesija koja će u budućnosti biti jako potrebna. Već sada, svuda u svetu, pa i u Srbiji, povećana je potreba za ovim kadrom.

- To se dešava zbog malog broja socijalnih radnika, ali i zbog nezasluženo zanemarenog statusa koji oni imaju u društvu. Mi želimo da lobiramo, u velikoj borbi, za status socijalnog radnika, da dobiju veće šanse, u svim sektorima. To nam je jako potrebno.

Za kraj, profesorka Nikić je poručila, svim budućim studentima da će, upisom na ovaj smer, steći savršenu praksu koja će ih pripremiti za dalji rad, ali i da će učiti po svetski priznatim akademskim metodama, uz odlične predavače, i sve što je neophodno za uspešno ostvarivanje karijere socijalnog radnika.


By Dimitrije Gašić, Media centar 

Нема коментара:

Постави коментар