субота, 26. новембар 2011.

TOP5 kulturnih dešavanja u Rusiji

TOP5  kulturnih dešavanja “в России”
Pripremio: Igor Pavlović      


 #1 Ponovo otvorena velika scena Boljšog teatra.


Posle 6 godina renoviranja i par stotina miliona dolara za predstave je otvorena glavna scena. Pozorište opet izgleda fantastično i impresivno.

bogati enterijer glavne scene Boljšog teatra

                        

Prva predstava ove sezone je izvedena 28. oktobra i bila je praćena nadahnutim govorom predsednika države kao i live prenosom u Rusiji, Francuskoj, Japanu i drugim državama. Ova godina će inače biti interesanta zbog velikog broja savremenih obrada klasičnih predstava i saradnje sa drugim svetskim pozorištima, poput milanske La Skale.


#2 Zahar Priljepin najbolji ruski pisac u poslednjih 10 godina.


To priznanje je dobio zahvaljujući nagradi "Супер-Нацбест" i knjizi “Greh” iz 2007 godine. Za srpske čitaoce su prevedene dve njegove knjige “Cipele pune votke i Sanjka”. Poznat je takođe kao opoziciona i kontraverzna ličnost. Radio je kao grobar, fizički radnik i specijalac za vreme rata u Čečeniji.

Zahar je srećan što je njegov rad priznat
                  
                        

#3 Velika pobeda za turiste, koji posećuju Rusiju. 


Verovatno niste znali, ali u Moskvi, Peterburgu i ostalim većim gradovima cena ulaznice za muzeje, pozorišta i mesta od istorijskog značaja bila je veća za strance ponekad i do tri puta. Ako je verovati najnovijim vestima iz Kremlja ta situacija će zauvek da se promeni do Nove Godine.


 #4 Eni Libovic u Moskvi sa izložbom “Život fotografa.1990-2005”. 


Povodom svoje izložbe u “Muzeju ličnih kolekcija” koja će trajati do 15 januara, Eni je dala intervju u kome je spomenula koliko voli muzej Ermitaž u Peterburgu. Nekadašnji Zimski dvorac Katarine Velike, a danas jedan od najvećih muzej na svetu. Možda će baš zbog toga njen sledeći projekat biti vezan za Rusiju.

bicikl ubijenog dečaka.(Sarajevo 1994) Eni Lebovic

                  


#5 Novi performans Marine Abramović.

U kultrnom centru “Garaža” do 4. decembra, umetnica će kao i uvek da zadivljuje posetioce eksperimentima nad svojim volonterima, koji rade za umerenu platu. Publike je mnogo, zapravo jako mnogo. Večina Moskovljana se slažu da posle Marine uvek dobiju koktel novih emocija, međutim uglavnom negativnih. Savremena umetnost je raznovrsna i ponekad šokantna, ali svakako zaslužuje pažnju.

kadar iz filma Marine Abramović “Balkanski erotski epos”


Нема коментара:

Постави коментар