петак, 4. новембар 2011.

NOVINARI LJILJANA SMAJLOVIĆ I DRAGAN JANJIĆ GOVORILI O NEZAVISNOSTI MEDIJA NA SEEMFU



Na petom po redu održanom SEEMFu u Beogradu, prve večeri se govorilo o medijima, novinarima i njihovim problemima i nezavisnosti medija danas.  O tome su govorili Ljiljana Smajlović, novinarka i predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i Dragan Janjić, novinar i potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Na samom početku, Dragan Janjić se osvrnuo na prethodni govor premijera i zakon koji treba da bude donet, a tiče se medijske strategije koja pobiljšava poziciju novinara u Srbiji. Donošenje medijske strategije zakonski je jako bitno. Međutim, ona kao takva je samo papir. Potrebno je da strategija zaživi i da se u korenu saseku određeni problemi i pojave. Da bi novinarstvo bilo nezavisno, potrebno je da se smene sve „medijske gazde“ koje kontrolišu medije i zaposlene u istim. Jedna od strategija je i da se otvori šest javnih servisa. Uzimajući u obzir da sadašnjem, uzgred i jedinom, javnom servisu, plaća pretplatu samo 37 procenata stanovništva, novonastali servisi ne bi imali odakle da se finansiraju. Tako bi koristili državni budžet i opet ne bi imali nezavisne medije- tvrdi Janjić.
Bivša glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović, posebno je istakla probleme sa kojima se susreću novinari u njihovom poslu gotovo svakodnevno. Postoje razne vrste pritisaka i načina na koji se manipuliše medijima. Situacija je znatno teža nego za vreme Miloševićeve vlasti jer se tada znalo ko se kome priklanja. Danas ne znamo ko stoji iza čelnika na vlasti, ko je pod čijim uticajem, ko kontroliše medije koji izveštavaju- kaže Ljiljana Smajlović.
Novi zakon, koji želi da medije učini transparentnijim, bi trebalo uskoro da stupi na snagu. Prvenstveno nas je zanimalo zašto je on toliko bitan i zašto je neophodno da se vlasnici medija promene? Jako je važno da zakon, koji treba da bude donešen, kao što sam već pomenuo, ne bude samo slovo na papiru, već da se primenjuje. Svaki medijski radnik mora da bude bezbedan i nesmetano objavljuje sve što želi. Podjednako je važno, da vlasnik medija ne bude neki kriminalac ili da ima bilo kakve veze sa istim, već neko ko nema uticaja ni na kakve političke i kriminalne diskurse- objašnjava Dragan Janjić, bivši glavni urednik novinske agencije Beta.
Ljiljana Smajlović se pozvala na zakon u ostalim evropskim zemljama koji je u službi svih zaposlenih u medijima. Potrebno nam je trajno rešenje koje će zaštititi prava novinara u Srbiji. Ne bih se složila da novinari nisu dovoljno hrabri. Njima je ugroženo radno mesto i strah ih je da ga ne izgube- napominje Smajlović.
Dobro je osvrnuti se na trenutno stanje u Srbiji, vezano za poziciju novinara, a i na kolege koji su ubijene baveći se novinarstvom. Među njima su Dada Vujasinović i Slavko Ćuruvija, a od nedavno je i novinarki Insajdera Brankici Stanković, dodeljena policijska pratnja zbog ugrožavanja lične bezbednosti . Jako je važno pomenuti žrtve u ovom poslu i time pokazati koliki je imperativ da se zaštite medijski radnici. Potrebno nam je žrtvovanje i hrabrost, izjavila je Ljiljana Smajlović. Mora neko da se žrtvuje. Meni je drago što ste pomenuli naše nastradale kolege i što možemo da kažemo da su upravo oni, nažalost, žrtve loše regulisanog zakona, ukoliko je uopšte i postojao. Ja bih, pored Brankice Stanković, pomenula i kolegu Vladimira Mitrića, on je večeras prisutan, kome je od 2005. ugrožen život i dvadeset četiri sata je pod pratnjom policije. Osvrnula bih se i na slučaj Jelene Spasić, novinarke lista „Nacionalni građanski“ koja je dobila otkaz i krivično se tereti da je nanela štete državi iznevši tajne podatke Ministarstva odbrane- zaključuje Smajlović.
Govorilo se i o novinarskoj kolegijalnosti, kao i o tome zašto svi mediji nisu istu vest preneli i time sprečili da se samo novinarka Jelena Spasić tereti krivično. Međutim, mali broj kolega se usudio da objavi tu vest. Većina učesnika na ovom skupu smatra da to nije do novinara ili urednika, već do „medijskih gazda“ koji još uvek dominiraju javnom scenom. Uvek stoje iza kulisa i tako blokiraju put ka stvaranju nezavisnih medija u Srbiji.

By Dimitrije Gašić, Media centar FMK

Нема коментара:

Постави коментар