четвртак, 5. јануар 2012.

Temišvar – isti, a drugačiji

Piše: Dimitrije Gašić

Trg Ujedinjenja

Na oko dva sata vožnje kolima, istočno kroz panonsku ravnicu, dolazimo u Temišvar, grad koji nam je jako blizu, ali ga retko ili nikad ne posećujemo. Ukoliko se uputimo iz Beograda, pre ćemo stići tamo, nego u Kraljevo, Vrnjačku banju ili na Zlatibor. Temišvar je grad koji ima razne znamenitosti za koje mnogi nisu čuli. Zanimljivo je da je dobio naziv po reci Tamiš, a da leži samo na jednoj reci – Begej.

Temišvar je nekada bio deo Habzburške monarhije, odatle i naziv Mali Beč za grad čije je građevine projektovao Gustav Ajfel. Podseća i na stari deo Beča, ali i na Novi Sad. To je zbog ne tako daleke istorije i prilika koje su poznate svima. Jako je zanimljivo znati, da je ovo prvi grad u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje 1884.godine.

Zgrada Opere


Kasnije istorijske prilike, može se reći i političke, doprinele su da Temišvar, ali i cela Rumunija, žive na rubu egzistencije. Čuveni i ozloglašeni dikator Nikola Čaušesku, stvorio je od Rumunije siromašnu zemlju, koja se ni do danas nije sasvim oporavila. Iako je u Evropskoj uniji, situacija je slična kao i u Srbiji. Temišvar je poznat i po tome što je pobuna protiv režima, 1989.godine krenula baš iz Temišvara, sa trga ispred čuvene Opere. Još uvek postoje rupe od metaka u fasadama zgrada, koji su bili namenjeni pobunjenicima protiv diktature.


Temišvar je poznat kao grad parkova i trgova. Bićete zadivljeni baroknim građevinama koje okružuju Trg ujedinjenja ili trgom ispred čuvene Opere, gde se opere izvode na tri jezika: mađarskom, rumunskom i nemačkom. Srbi koji tamo žive, nadaju se da će od aprila ove godine, opere biti izvođene i na srpskom jeziku. Takođe, ispred Opere se nalazi spomenik vučice koja doji Romula i Rema. To je poklon italijanske ambasade gradu, u čast prijateljstva romanskih naroda.
Na Trgu ujedinjenja se nalazi Srpska saborna crkva, Srpska čitaonica, ispred koje se nalazi bista Miloša Crnjanskog.

Spomenik u čast prijateljstva romanskih naroda



Kada odete u Temišvar, morate probati nekoliko stvari. Prvo, pörkölt, kofta i salatã de vinete su nacionalna jela koja uz specifičan sok od zove socata ili uz čuvena rumunska vina Tamâioasã, Feteascã  ili Grasã odlično prijaju svačijem ukusu, ali i džepu jer su hrana i piće veoma jeftini.


Međutim, ono zbog čega svi idu u Temišvar, jesu niske cene obuće i odeće u najvećem šoping centru Julius mol koji je, poređenja radi, pet puta veći od Ušća, a najveći u ovom delu Evrope. Cene su i više nego pristupačne, možete se kompletno obući za 200 leia, što u evrima staje oko 50. Veliki šoping centar vam nudi mnogo više butika koji u Beogradu još uvek nisu otvoreni.
Ljubazni prodavci će učiniti sve kako biste pronašli ono što tražite. U pauzi možete pojesti čuvenu čokoladu koju možete kupiti na meru ispred butika. Neobično je da se tu, u hodniku centra, prodaju i hleb, sveže meso, sirevi...

Julius Mol

Izletom u Temišvar naučićete mnogo, provesti se lepo, pazariti lepe stvari, a opet nećete potrošiti mnogo novca. Sve u svemu, korisno utrošeno vreme.


Srpska Saborna crkva na Trgu ujedinjenja

Нема коментара:

Постави коментар