понедељак, 2. јануар 2012.

Humanost ispisuje stranice

Pripremila: Ana Marković


„Liceulice“ izlazi jednom mesečno.Prodaju ga najsiromašniji i najugroženiji pripadnici marginalizovanih grupa. Šire humanost i radost. Koordinatorka ovog projekta Nikoleta Kosovac nam je za ovu priliku otkrila kako su obeležili svoj prvi rođendan, ali i šta priželjkuju u sledećoj godini...


MC:  Kome je posvećen magazin „Liceulice“?
N.Kosovac:     Liceulice podstiče dijalog, stvara mreže i kroz zajedničke akcije povezuje aktiviste, civilno društvo, intelektualce, umetnike, akademsku javnost, profesionalce, građane, preduzetnike, institucije, sve one kojima je stalo do drugih, do zdrave životne sredine, održivog razvoja, balansiranog odnosa društva i ekonomije, do destigmatizacije i demarginalizacije grupa, pojedinaca, stavova i ideja, do javnog prostora i javnog interesa. Ovaj magazin je originalna platforma aktivizma i novih ideja, namenjen svima onima koji ne beže od stvarnosti, zabrinuti su za budućnost i spremni da učine nešto danas.
MC:Na koji način se ljudi mogu priključiti i pomoći siromašnima?
N. Kosovac:   Postoje više nivoa kroz koje se drugi mogu uključiti u ovu priču i na svoj način pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Podržavaju nas oni koji istražuju, pišu, fotografišu, crtaju, dizajniraju za nas, ili nam ustupaju različite produkte svog intelektualnog ili umetničkog angažmana. Podržavaju nas oni koji nam omogućuju adekvatan prostor za rad ( redakcija, distributivni centar, magacin), oni koji nam omoguće besplatne štamparske usluge, koji nam poklone nešto od nužne tehničke opreme, papir za štampu, kompjuter, nameštaj ili automobil za dostavu. Podržavaju nas i oni koji prate naše akcije, svakodnevno posećuju naše prodavce na ulicama, razgovaraju sa njima, osmehnu se uvek u prolazu i ako ne kupe magazin uvek. A podržavaju nas i oni koji drugima pričaju o nama i povezuju nas sa drugima koji su poput nas. Svaka podrška je dobro došla i duboko i istinski smo zahvalni svima koji nas već podržavaju, kao i onima koji će to tek učiniti jer je Liceulice, zaista, pravi partner/saradnik za dobra dela.
MC: Nedavno ste proslavili prvi rođendan. Šta su posetioci mogli da vide i čuju?
N.Kosovac: Da, u prošloj godini buntovnih ulica, besnoj i turbulentnoj, i mi smo izašli na ulice, skromno, sa tek par prodavaca. Tokom borbe za svaki novi broj, uspeli smo da postavimo na noge unikatni medijski format, jedinstven ne samo u Srbiji i regionu, već i među uličnim novinama širom sveta. I evo, posle godinu dana, možemo da se pohvalimo sa 8 izdatih brojeva, preko 40 prodavaca, veoma posećenim veb sajtom i socijalnim mrežama, pokrenutom (specifičnom pretplatom) i divnim predivnim broooojnim volonterima. Rođendan smo proslavili u KC Gradu, na žurci na kojoj su dominirali naši prodavci, u potpuno novim ulogama...moram priznati da smo napravili pravu uličnu atmosferu. Bilo je svega... od brejkdensa, repovanja o Licuulice (koje su sami smislili), uličnog teatra, pečenog kestenja, dodele nagrada za najvrednije prodavce i novinare, do nastupa specijalnih gostiju – benda Grubb i ulične svirke benda Krsh. Bilo je to pravo lice ulice.




MC:  Šta je obeležilo godinu za vama?
N.Kosovac:  Stigli smo do celih 87 posto onih koji uspešno rešavaju rebus našeg imena i logotipa. Proširili smo prodajnu mrežu na približno 50 prodavaca u Beogradu i Novom Sadu.  Štampali smo osam brojeva na 64 strane.  Distribuirali smo približno 50 hiljada primeraka Llicaulice. Pokrenuli smo Internet stranu (www.liceulice.org).  Postali smo članovi Međunarodne mreže uličnih novina – INSPa. Nominovani smo za dve nagrade na  godišnjoj konferenciji INSP-a u Glazgovu. Organizovali smo šest uličnih događaja.  Pokrenuli smo regionalni projekat: Liceulice – platforma aktivizma. Prehlada: 12. Pretučenih: 1, u srcu glavnog grada i usred dana. Kontaktirali smo 13 internacionalnih donatora, dobili pet pozitivnih odgovora, čekamo tri. Konkurisali smo kod četiri domaća javna izvora finasiranja, prihvaćeni jednom. Kontaktirali smo 36 preduzeća. Svaki jubilej, pa i ovako skroman, daje priliku i nameće obavezu da se zahvalimo najzaslužnijima. Zahvaljujemo se mnogima, ali pre svih našim čitaocima, postojećim i budućim, svima onima koji su se potrudili da do svog primerka dođu u susretu sa nekim od naših prodavaca, bez vas ništa ne bi bilo moguće, vi dajete smisao našem trudu.


MC:  Da li nam možete otkriti neke od planova za godinu koja nam dolazi?
N.Kosovac: Mogu samo da obećam da ćemo se potruditi da se Liceulice pojavi i u još nekim gradovima u Srbiji, pored Beograda i Novog Sada, ali i u nekim zemljama iz regiona, a o pratećim akcijama, iznenadnim, uličnim akcijama ćete biti obavešteni na vreme. Pratite nas na ulicama Beograda i Novog Sada, ali i u virtuelnom svetu - Facebook-u i Twitter-u, kao i na našem sajtu, pa ćete na vreme biti obavešteni.
MC: Šta biste poželeli čitaocima za Novu godinu?
N.Kosovac:    ...da budu vedri, nasmejani, hrabri, drugačiji, svoji...kao i mi! ...da budu pravo lice svoje ulice
Zašto čitam Liceulice? - Video

Нема коментара:

Постави коментар