среда, 7. март 2012.

Refleksija

Autor: Katarina Dević


Izložba "Refleksija" otvorena je 6. marta u beogradskoj Galeriji Singidunum. Umetnik Nemanja Nikolić Prike predstavio je više svetlosnih objekata koji su prema njegovim rečima odsjaji trenutaka i osećanja koji nam promiču u svakodnevnom životu.



Objekti su u formi skulptura i panoa, izrađenih u tehnici papir porcelan sa korišćenjem drveta i svetla. Prema navodima Nikolića, umetnička dela, kada su bez svetlosti, predstavljaju reljefne skulpture i slike, a kad su iznutra osvetljeni dobija se jedinstveni efekat isijavanja na utisnutim poljima porcelana.
Porcelan je proziran i dobijeni su različiti nivoi providnosti i veća izražajnost u prostoru izvedenim intervencijama utiskivanja i gužvanja, što formama linije i utisnutim polja daje interesantan efekat igre svetlosti i senki.


Radovima (Zvižduk, Ritam Noći, Ritam Dana, Misli, Koliko je sati?), Nikolić "želi da zamrzne trenutak i time prenese i produži utisak u vremenu i prostoru."
Nikolić kombinacijom intervencija na porcelanu i svetla koje prosijava kroz porcelan, oživljava, pojačava i prenosi energiju trenutka.


Nemanja Nikolić živi i radi u Beogradu. Njegova umetnost se izražava kroz različite forme i oblike, od skulptura do svetlosnih objekata, gde pritom koristi širok spektar tehnika i materijala. U Beogradu je do sada imao tri samostalne izložbe, a u saradnji sa drugim umetnicima do sada je učestvovao u oko dvanaest internacionalnih izložbi.



Нема коментара:

Постави коментар