четвртак, 8. март 2012.

Medjunarodni dan žena u Beogradu

Pripremila: Sofija Vrebac





Povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, u Beogradu će biti održan niz manifestacija posvećenih damama i njihovim pravima.

Institut „Servantes“ organizuje predavanje na temu „Ženski glas i pravo glasa u množini. Dve književnice sa Majorke u Drugoj republici“. Tema predavanja je savremena katalonska književnost i književnice koje su pisale o nacionalizmu, represiji i borbi sa fašizmom. Savremena katalonska književnost je književnost koja je u službi naroda i u velikoj meri je društveno angažovana. Prave predstavnice katalonske književnosti su Teresa Pamijes i Monserat Roiđ. Književnicama poput Terese Pamijes i Monserat Roiđ i mnogim drugim ovim predavanjem će biti odata počast. Predavanje će održati Merse Pikornel sa Univerziteta Balearskih ostrva. Predavanje će se održati u četvrtak 8. marta u Svečanoj sali Instituta Servantes sa početkom u 18:30 časova. Za posetioce koji ne znaju španski jezik biće obezbeđen simultani prevod.


Narodni muzej u Beogradu svojim sugrađankama poklanja „Čajanku uz ženske priče“. Tokom čitavog dana dame će biti u prilici da posete i izložbe "Imaginarni vrtovi Ibera Robera'' i "Slika u ogledalu - Katarina Ivanović" i saznaju nešto o ženama koje su menjale i stvarale svet oko sebe. U toku celog dana poseta muzeju za dame je besplatna, a uveče će kroz zanimljive razgovore biti reči o ženama koje su menjale svet. Kroz četiri priče, u periodu od 17 do 20 časova, Narodni muzej će biti mesto na kome će se posetiocima otvoriti novi svet i biti pružena nova saznanja o prošlosti i njen uticaj na sadašnjost. Tema prve priče su ženstvenost, interesantne žene i salonska kultura XVIII veka o kojima će se razgovarati sa autorkom izložbe „Imaginarni svetovi Ibera Robera“ dr Sašom Brajović. Koordinator izložbe „Slika u ogledalu-Katarina Ivanović“ Ivan Stanić će svim zainteresovanim pokazati kako je nekada izgledalo biti umetnica i kakvo je to značenje imalo. Muzejski savetnik Neda Jevremović će govoriti o ženama koje su oblikovale Narodni muzej, a konzervatorka Kristina Horjak će kroz priče iz konzervatorsko-restauratorskog ateljea predstaviti deo stvarnosti koji je većini posetilaca nepoznat.



U Galeriji „O3one“ 8. marta sa početkom u 18 časova biće prikazana video selekcija „Youtube ženski sobni video“. Razvoj tehnologije i pojava sajta Youtube doveli su do ekspanzije kreativnosti kod žena. Uz pomoć interneta, veb kamera i jednostavnih programa za montažu, nastalo je na hiljade spotova i kratkometražnih filmova koje osvajaju internet publiku. Često je autorka nekog videa i jedina glumica koja se pojavljuje u više uloga i na taj način se stvara ritmičnost u video radu koja rad čini interesantnim za gledanje. Ulaz u galeriju je slobodan za sve posetioce koji bi želeli da vide mala remek- dela nastala u kućnim uslovima.



Kulturni centar „REX“ će prikazivati filmove sa festivala „Slobodna zona“. Sa početkom u 15 časova biće prikazan dokumentarni film „Dobar otac-optužnica ćerke“. Film govori o istražvanju koje je u periodu od 2001. do 2002. godine sprovela Beate Niman. Njen otac je tokom Drugog svetskog rata bio šef Gestapoa u Beogradu i odgovoran je za smrt jevrejskih žena i dece iz logora na Sajmištu. Film „Ružičasta banda“ govori o nekoliko stotina pobunjenih žena sa severa Indije koje se slobodno mogu nazvati Betmenom Indije. One se bore protiv nasilja i za pravdu što je nasilnike nateralo da ih se boje, a vlast da ih, doduše nevoljno, poštuje. Projekcija ovog filma zakazana je za 17 časova. Film „Noću, one plešu“ je film o ženskom klanu u kome se umetnost plesa prenosi generacijama sa majke na ćerku. Tema filma su njihovi porodični odnosi i odnosi sa spoljašnjim svetom. Film će biti prikazan u 19 časova.




Predstava „Prelazeći liniju“ održaće se u DAH Teatru 11. marta sa početkom u 20 časova. Predstava se zasniva na tekstovima iz knjige „Ženska strana rata“ koju je izdala grupa aktivistikinja „Žene u crnom“.

Нема коментара:

Постави коментар