понедељак, 12. март 2012.

Nova programska šema FMK radija



Od ponedeljka,  12. marta,  startuje izmenjena programska shema FMK radija. Svakog radnog dana od 12 do 14 časova možete da pratite novu dvočasovnu emisiju- eFeMKa Modul. Emisija ide uživo, a novinari naše redakcije pripremaju zanimljive priče, mnoštvo informacija i dobru muziku.  U novoj šemi mesto su zadržale i stare emisije –  Info skripta,  BeGe,  Sportska soba, Slušni aparat, Kroz Evropu, U taktu…
FMK radio je jedini studentski internet radio u Beogradu, postoji manje od dve godine, a već je osvojio dve značajne novinarske nagrade.  Promovišemo društveno angažovane teme, studentski aktivizam, marginalne zajednice, bavimo se filmom, književnošću, muzikom, sportom …
Kroz događaje, zanimljivosti, fenomene i priče iz naše svakodnevice vode vas studenti FMK radija. Slušaj nas !!! Pridruži nam se !!! Saznaj više na http://radio.fmk.edu.rs/.

недеља, 11. март 2012.

Na Azurnoj obali

Pripremila: Ana Marković



„Ima umetnika koji sunce transformišu u žutu tačku, međutim ima i onih koji, uz pomoć svoje umetnosti i inteligencije, od žute tačke stvore sunce.“

Izložba Pabla Pikasa, pod nazivom „Na Azurnoj obali“, najposećeniji je događaj u Beogradu. Ova postavka velikog španskog umetnika, sastoji se od oko 100 eksponata keramike, predmeta od srebra i zlata, plakata. Generalni pokrovitelj izložbe je Reiffieisen banka, a izložbu su podržale i kulturne institucije: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Institut Servantes i UK Parobrod, kao i Privredna komora Srbije.

Ako nemam crvenu boju, ja koristim plavu“

Zahvaljujući galeriji „Deva Puri“ iz Slovenije, domaća publika ima priliku da vidi do sada najmanje izlagane eksponate. Pre Beograda, ova izložba bila je na Bledu, u Sloveniji, a nakon Beograda nastavlja svoj put do Dubrovnika.


Umetnost  je laž koja nam omogućava da shvatimo istinu“

Osim izložbe, imate priliku da prisustvujete predavanjima i kratkim filmovima koji govore o delima i liku Pabla Picassa. Osim izložbe, vikendom se održavaju radionice keramike, koje je organizovala Ustanova kulture  Parobrod u saradnji sa organizatorima izložbe. Radionicu mogu pohađati polaznici svih starosnih doba, bez obzira na prethodno iskustvo u bavljenju ovom tehnikom. Priliku za prijavljivanje imate od 17. marta, kada počinje drugi krug za prijavljivanje. Zbog velikog interesovanja, radionice će se odvijati u tri kruga. Program vode diplomirani keramičari unikatne keramike, Miona Stefanović i Tamara Papestijević.    


 Ja ne tražim.Ja pronalazim.“

U leto 1946. godine, boraveći u zalivu Huan, Pikaso odlučuje da poseti godišnju izložbu grnčarije u Valoriju. Valori je bio poznat po plodnoj zemlji, koja je davala glinu izuzetnog kvaliteta, a još od rimskog doba pa sve do dvadesetih godina 20. veka, predstavljao je i važan centar za proizvodnju keramike. Na ovoj izložbi Pikasa je naročito zainteresovao štand “Madura” (Madoura) pa je zatražio da upozna autore radova.
Porodica Rami (Ramié) ga je pozvala u svoju radionicu Madura. Spremno je prihvatio izazov, pa je, poigravajući se svežom glinom, izmodelovao tri predmeta koji su ostavljeni da se osuše i ispeku. Nakon godinu dana Pikaso se vratio i zatražio da vidi svoje radove. Na njegovo oduševljenje bili su u izvanrednom stanju. To ga je podstaklo da se ponovo baci na posao.
 Deo radionice bio je preuređen za njegove potrebe i sve do 1973, kada je preminuo, izradio je veliku kolekciju predmeta od keramike radeći u ovom novom materijalu koji je toliko zavoleo. 




„Slikam predmete onako kako ih shvatam, ne onako kako ih vidim“

Dok je radio sa keramikom, uporedo sa tehničkim savetima Suzane Rami, namerno je menjao položaje pojedinih delova (drške ili siska na čajniku) prilikom pravljenja predmeta dobijajući genijalne, potpuno originalne facijalne i anatomske oblike. Koristio je nestandardne alate za obradu površine, poput kuhinjskih noževa ili izbušenog posuđa. Dominantni motivi Pikasove keramike postali su: lica, mrtva priroda, životinje kao što su ptice, koze, ribe, mitske scene Kentaura i Fauna. Kao i u ranijim periodima pokazuje interesovanje za borbe bikova i toreoadore, ali i za klasične pejzaže jednostavnog mediteranskog života.

“Sve što možete da zamislite je stvarno”



Kao jedan od najvećih grafičara 20. veka, Pikaso je želeo da pronađe način da probrane radove kopira, ali i održi kvalitet gravure. Zahvaljujući porodici Ramie, proizveo je radove koji su postali poznati kao “Edicija Pikaso”. Izdanja koja se tiču keramike pružaju uvid u stvaralaštvo jednog od najvećih umetnika dvadesetog veka.


четвртак, 8. март 2012.

Medjunarodni dan žena u Beogradu

Pripremila: Sofija Vrebac





Povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, u Beogradu će biti održan niz manifestacija posvećenih damama i njihovim pravima.

Institut „Servantes“ organizuje predavanje na temu „Ženski glas i pravo glasa u množini. Dve književnice sa Majorke u Drugoj republici“. Tema predavanja je savremena katalonska književnost i književnice koje su pisale o nacionalizmu, represiji i borbi sa fašizmom. Savremena katalonska književnost je književnost koja je u službi naroda i u velikoj meri je društveno angažovana. Prave predstavnice katalonske književnosti su Teresa Pamijes i Monserat Roiđ. Književnicama poput Terese Pamijes i Monserat Roiđ i mnogim drugim ovim predavanjem će biti odata počast. Predavanje će održati Merse Pikornel sa Univerziteta Balearskih ostrva. Predavanje će se održati u četvrtak 8. marta u Svečanoj sali Instituta Servantes sa početkom u 18:30 časova. Za posetioce koji ne znaju španski jezik biće obezbeđen simultani prevod.


Narodni muzej u Beogradu svojim sugrađankama poklanja „Čajanku uz ženske priče“. Tokom čitavog dana dame će biti u prilici da posete i izložbe "Imaginarni vrtovi Ibera Robera'' i "Slika u ogledalu - Katarina Ivanović" i saznaju nešto o ženama koje su menjale i stvarale svet oko sebe. U toku celog dana poseta muzeju za dame je besplatna, a uveče će kroz zanimljive razgovore biti reči o ženama koje su menjale svet. Kroz četiri priče, u periodu od 17 do 20 časova, Narodni muzej će biti mesto na kome će se posetiocima otvoriti novi svet i biti pružena nova saznanja o prošlosti i njen uticaj na sadašnjost. Tema prve priče su ženstvenost, interesantne žene i salonska kultura XVIII veka o kojima će se razgovarati sa autorkom izložbe „Imaginarni svetovi Ibera Robera“ dr Sašom Brajović. Koordinator izložbe „Slika u ogledalu-Katarina Ivanović“ Ivan Stanić će svim zainteresovanim pokazati kako je nekada izgledalo biti umetnica i kakvo je to značenje imalo. Muzejski savetnik Neda Jevremović će govoriti o ženama koje su oblikovale Narodni muzej, a konzervatorka Kristina Horjak će kroz priče iz konzervatorsko-restauratorskog ateljea predstaviti deo stvarnosti koji je većini posetilaca nepoznat.



U Galeriji „O3one“ 8. marta sa početkom u 18 časova biće prikazana video selekcija „Youtube ženski sobni video“. Razvoj tehnologije i pojava sajta Youtube doveli su do ekspanzije kreativnosti kod žena. Uz pomoć interneta, veb kamera i jednostavnih programa za montažu, nastalo je na hiljade spotova i kratkometražnih filmova koje osvajaju internet publiku. Često je autorka nekog videa i jedina glumica koja se pojavljuje u više uloga i na taj način se stvara ritmičnost u video radu koja rad čini interesantnim za gledanje. Ulaz u galeriju je slobodan za sve posetioce koji bi želeli da vide mala remek- dela nastala u kućnim uslovima.



Kulturni centar „REX“ će prikazivati filmove sa festivala „Slobodna zona“. Sa početkom u 15 časova biće prikazan dokumentarni film „Dobar otac-optužnica ćerke“. Film govori o istražvanju koje je u periodu od 2001. do 2002. godine sprovela Beate Niman. Njen otac je tokom Drugog svetskog rata bio šef Gestapoa u Beogradu i odgovoran je za smrt jevrejskih žena i dece iz logora na Sajmištu. Film „Ružičasta banda“ govori o nekoliko stotina pobunjenih žena sa severa Indije koje se slobodno mogu nazvati Betmenom Indije. One se bore protiv nasilja i za pravdu što je nasilnike nateralo da ih se boje, a vlast da ih, doduše nevoljno, poštuje. Projekcija ovog filma zakazana je za 17 časova. Film „Noću, one plešu“ je film o ženskom klanu u kome se umetnost plesa prenosi generacijama sa majke na ćerku. Tema filma su njihovi porodični odnosi i odnosi sa spoljašnjim svetom. Film će biti prikazan u 19 časova.




Predstava „Prelazeći liniju“ održaće se u DAH Teatru 11. marta sa početkom u 20 časova. Predstava se zasniva na tekstovima iz knjige „Ženska strana rata“ koju je izdala grupa aktivistikinja „Žene u crnom“.

среда, 7. март 2012.

Refleksija

Autor: Katarina Dević


Izložba "Refleksija" otvorena je 6. marta u beogradskoj Galeriji Singidunum. Umetnik Nemanja Nikolić Prike predstavio je više svetlosnih objekata koji su prema njegovim rečima odsjaji trenutaka i osećanja koji nam promiču u svakodnevnom životu.



Objekti su u formi skulptura i panoa, izrađenih u tehnici papir porcelan sa korišćenjem drveta i svetla. Prema navodima Nikolića, umetnička dela, kada su bez svetlosti, predstavljaju reljefne skulpture i slike, a kad su iznutra osvetljeni dobija se jedinstveni efekat isijavanja na utisnutim poljima porcelana.
Porcelan je proziran i dobijeni su različiti nivoi providnosti i veća izražajnost u prostoru izvedenim intervencijama utiskivanja i gužvanja, što formama linije i utisnutim polja daje interesantan efekat igre svetlosti i senki.


Radovima (Zvižduk, Ritam Noći, Ritam Dana, Misli, Koliko je sati?), Nikolić "želi da zamrzne trenutak i time prenese i produži utisak u vremenu i prostoru."
Nikolić kombinacijom intervencija na porcelanu i svetla koje prosijava kroz porcelan, oživljava, pojačava i prenosi energiju trenutka.


Nemanja Nikolić živi i radi u Beogradu. Njegova umetnost se izražava kroz različite forme i oblike, od skulptura do svetlosnih objekata, gde pritom koristi širok spektar tehnika i materijala. U Beogradu je do sada imao tri samostalne izložbe, a u saradnji sa drugim umetnicima do sada je učestvovao u oko dvanaest internacionalnih izložbi.



Promocija knjige 'Savršena samoubistva' Petra Lazića

Autor: Tatjana Žegarac
Fotograf:  Sanja Radulović


U ponedeljak  veče, predstavljen je novi roman Petra Lazića 'Savršena samoubistva' u izdanju Plato-a.


Roman Savršena samoubistva definisan je prema kritičarima kao slojevita psihološka drama u kojoj postoje samo tri lika – On, Ona i Ono.
On je psihijatar u srednjim godinama, depresivan čovek koji pati zbog prekinutog kontakta sa ćerkom. Ona je lepa i popularna provincijalka koja dolazi na studije i bori se sa nekontrolisanim napadima narcisoidnog ponašanja, a Ono je njen dečko, mladić sa ulice koji dolazi iz nekog svog polusveta. Kroz njihove naizmenične monologe, otkriva se nit koja ih spaja i vezuje u takozvani trougao strasti, usamljenosti i nedefinisanih emocija.  


Petar Lazić ne daje svojim likovima imena, te je ostavljena sloboda čitaocima da se poistovećuju sa junacima, kao i da učestvuju u pitanjima i razmišljanjima o životu.


Petar Lazić je autor mnogih tekstova i kolumni, što u domaćim tako i u svetskim medijima. Roman Savršeno samoubistvo je njegova petnaesta knjiga, i ovom knjigom započinje saradnju sa izdavačkom kućom Plato na obostrano zadovoljstvo.
O knjizi su govorili profesori i uvaženi književnici iz različitih oblasti: dr Tijana Mandić, Ljubodrag Stojadinović, dr Jovan Babić i dr Novica Milić.
Promocija je bila upotpunjena muzičkim i dramskim elementima.


Čitaoci ističu da je roman Savršena samoubistva sa razlogom bio u NIN-ovoj trci za godišnje priznanje i preporučuju ga svim sladokuscima.

уторак, 6. март 2012.

Intervju sa Biljom Krstić, solistkinjom etno grupe Bistrik i muzičkom urednicom na Radiju Beograd

piše: Dimitrije Gašić

                                                   

Bilja je rado za Media centar FMK govorila o etno muzici u Srbiji danas, zbog čega je publika u inostranstvu zainteresovanija za srpsku tradicionalnu muziku od nas, kada je sve Srbija nije podržala i zbog čega je grad Beograd nije finansijski podržao u otvaranju besplatne škole etno pevanja.

MC:  Zašto je etno muzika popularnija i traženija u inostranstvu nego u Srbiji?
Bilja: Takva je klima trenutno kod nas, druga vrsta muzike je primarna, pa je etno muzika interesantnija, pretpostavljam, u svetu jer su tamo ljudi, čini mi se, kao pripremljeni za takve nastupe i male tradicije. Kod nas, ne računajući jedan manji deo, ljudi nisu zainteresovani za tu vrstu muzike. Ipak, mi imamo sjajnu publiku, odlične kritike i fanove koji prate naš rad.

MC: Koja vrsta publike je zainteresovana za vaše nastupe u inostranstvu?
Bilja: Mi uglavnom nastupamo na stranim festivalima, a tu dolazi najviše strana publika. Kada čuju neki naši ljudi, svakako da dolaze i oni. Bistrik i ja smo se dogovorili da ne držimo koncerte kako se to očekuje od pevača koji dolaze sa ovih prostora: u kafani ili klubu gde su stolovi, hrana, piće. Ova muzika zahteva posebnu vrstu pažnje, muzika koju izvodimo je više koncertna, a ne zabavljačka.

MC: Izjavili ste da je Etno muzika, ne stilizovana s vaše strane, prilično suvoparna. Znači li to da pesme vremenom gube na autentičnosti?
Bilja: Stilizaciju su radili veliki muzički kompozitori poput Čajkovskog i cele ruske škole. Pesma mora da živi i da nastavi njen put i to je jedini način da se tradicija prenese. Menjaju se u smislu da se na jedan već postojeći izraz doda lični, pa samim tim se autentičnost gubi. Ja nisam za to da se pesma drastično menja, Bistrik i ja se pridržavamo starih tradicionalnih zapisa i melodijom, što mi je jako važno, uspevamo da sačuvamo suštinu. Aranžmani su ti koji daju neku novu sliku.



MC: Interesantno je pomenuti da vas Srbija nije podržala kada ste, jedini iz Evrope pored Portugala,  učestvovali na najvećem svetskom sajmu umetnosti u Brazlu.
Bilja: Ne bi bilo fer kada bih rekla da je izostala, pored materijalne, i moralna podrška. To je bio početak dvehiljaditih, vreme velikih promena, i nije bilo novca za plaćanje puta i svih pratećih troškova jedanaestočlanoj grupi u Brazil. Grčka nam je tada pomogla i prva je izdala naš album „Bistrik“. To je bila velika čast da jedna mala tradicija kao što je naša, bude predstavljena na takvoj manifestaciji. Etnomuzikolog, jedan od članova komisije, bio je fasciniran onim što mi radimo. Uspeh je naći se na istom festivalu sa afričkim, brazilskim i ostalim svetskim grupama.

MC: Zašto vas često porede sa Balkanikom?
Bilja: Obe grupe se bave tradicionalnom muzikom. Razlika je ta što Balkanika komponuje u duhu Etno muzike, a Bistrik uzima stare notne i audio zapise i stvara nove aranžmane. To je takođe neka vrsta komponovanja, u tome jeste lepota približavanja starog napeva novom aranžmanskom postupku.
MC: Na Badnji dan ste, putem Twitter naloga, svim ljubiteljima Vašeg rada, poželeli sretne praznike pesmom „Tebe pojem“ uz obrazloženje da je to duhovna himna rezervisana za jedan strani film. Da li još uvek čekate odgovor producenta?
Bilja: Još uvek čekam odgovor, tačnije da prođe cela ta procedura. Ne bih još uvek ništa  govorila jer je takav dogovor. Reći ću samo da se radi o istorijskom filmu.



MC: 2009. godine ste dobili nagradu Vitez srpske muzike koju dodeljuje Klub privrednih novinara. Koliko su Vam važna ovakva priznanja?
Bilja: Nagrade su podstrek, ali ne treba da uljujkaju, već da služe kao motivacija za sve bolji rad.

MC: Pre nego što ste osnovali grupu Bistrik, izdali ste nekoliko solo albuma, a bili ste član grupe Suncokret. Nešto kasnije ste sa Đorđem Balaševićem osnovali grupu Rani mraz. Pesma Računajte na nas je bila toliko popularna, da vas je Josip Broz pozvao da nastupate pred njim na Kadinjači.
Bilja: Kada nas je pozvao, bili smo na velikoj turneji od Kopra do Bara. Iako smo bili usred turneje, nismo se usuđivali da odbijemo poziv. Bila je ogromna čast pevati ispred našeg „drugog oca“ i ja sam imala veliku tremu, iako je on bio dosta daleko od nas.

MC: Iako ste planirali da otvorite školu etno pevanja, koja bi za polaznike bila besplatna, zbog čega niko u gradu nije imao sluha za tu ideju?
Bilja: To je bila moja velika želja, da na taj način pomognem svim mladim ljudima. Nažalost, nisam dobila finansijska sredstva od grada Beograda, iako je reč o smešnoj sumi. Nije prvi put da je nešto tog tipa odbijeno od strane gradskih vlasti. Ja ne odustajem od škole, tako da ću je sigurno otvoriti i moraće da se naplaćuje, ali po simboličnoj ceni. Neće biti prvi put da Bistrik sve sâm finansira.


Sportske vesti

Piše: Sanja Seliškar

U nedelju 4.marta na Filozofskom fakultetu u Beogradu, košarkaški tim FMK igrao je u drugom kolu Univerzitetske sportske lige, protiv ekipe Bogoslovskog fakulteta.


 Uprkos odličnoj igri koju je pokazala naša ekipa, i vodjstvu tokom većeg dela utakmice, na samom kraju  zbog pada koncentracije i nedostatka snage, izgubila je meč . Tim Bogoslovskog fakulteta je uspeo da iskoristi tu prednost i utakmicu reši u svoju korist, jednim košem razlike, uz rezultat 48:46.


Naš mladi tim je pokazao veliku dozu odlučnosti I borbenosti, ali Bog je bio na strani protivnika :)
Treće kolo takmičenja koje organizuje Univerzitetski sportski savez Beograda, igraće se u nedelju, 11.marta na istom mestu. 


Prepusti se ritmu!

Pripremila: Ana Marković



9. Beogradski festival igre.
28. mart – 12. april, 2012.

Beogradski festival igre sinonim je za dobru tradiciju i prvorezredni kulturni događaj koji se sa nestrpljenjem očekuje.

Svake godine Beograd posete istaknute baletske, savremene plesne kompanije, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija. Program visokog kvaliteta i dobra komunikacija kako sa domaćom, tako i sa stranom inostranom kulturnom javnošću i medijima, omogućili su prestižnu poziciju Srbije na evropskoj festivalskoj i plesnoj mapi.




Ova manifestacija se razvila zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, kao i ambasada, kulturnih centara i drugih institucija zemalja učesnica.
Publici su se tokom predhodnih godina predstavili: Balet Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga sa koreografijama Žorža Balanšina, Balet pariske Opere sa postavkama Vilijama Forsajta, Rudolfa Nurejeva i Morisa Bežara, Nacionalna plesna kompanija iz Madrida sa kreacijama čuvenog Nača Duata, Holandski plesni teatar, sa koreografijama Jižija Kilijana, Pola Lajtfuta i Sol Leon, Kulberg balet sa postavkama Matsa Eka i Johana Ingera, Balet milanske Skale sa postavkama Maura Bigoncetija, Balet Monte Karla sa koreografijama Žan- Kristofa Mojoa, Balet Ženeve sa postavkama Tešigvare, Fonjadakisa i Šerkauija, italijanski Aterballeto...

Pripremite se da zaigrate uz bogat program:

28. i 29. mart u 20h | Opera Madlenianum
Sadlers Vels / Silvi Gilem, London, Velika Britanija| Pariz, Francuska
PUSH, Rasel Malifant


31. mart | Sava Centar
Nacionalna plesna kompanija, Madrid, Španija
Suviše blizu, Alehandro Serudo
U tranzituAnabel Lopez Očoa
Ludak koji hodaJohan Inger


1. april u 20h | Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
Jacoby & Pronk, Njujork, SAD | Amsterdam, Holandija
Lepo je zauvek bizarno, Alonso King, Leo Mujić, Anabel Lopez Očoa, Icik Galili, Andrea Miler


3. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište
Liquid Loft, Beč, Austrija
Glava koja govori, Kris Haring


VIP poziva
4. april u 20h | Narodno pozorište, Beograd
5. april u 20h | Narodno pozorište, Zrenjanin
Jacoby & Pronk, Njujork, SAD | Amsterdam, Holandija
Lepo je zauvek bizarno, Alonso King, Leo Mujić, Anabel Lopez Očoa, Icik Galili, Andrea Miler


5. april u 20h | Atelje 212
Kompanija Emanuela Gata, Istr, Francuska
Precizni uglovi, Emanuel Gat


6. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište
Kompanija Josija Berga i Odeda Grafa, Tel Aviv, Izrael
Izgubljena životinja, Josi Berg i Oded Graf


7. april u 20h | Beogradsko dramsko pozorište
Kompanija Josija Berga i Odeda Grafa, Tel Aviv, Izrael
4 muškarca, Alisa, Bah i jelen, Josi Berg i Oded Graf


8. april u 20h | Opera Madlenianum
Kidd Pivot, Frankfurt, Nemačka
Tamne materije, Kristal Pajt


9. april u 20h| Sava Centar
La La La Human Steps, Montreal, Kanada
Predaja, Novi komad


11. april u 20h| Sava Centar
Holandski plesni teatar, Hag, Holandija
Čežnja, Sol Leon i Pol Lajtfut
LeptirSol Leon i Pol Lajtfut


12. april u 20h| Opera Madlenianum
Kompanija Hofeša Šehtera, London, Velika Britanija
Politička majka, Hofeš Šehter

понедељак, 5. март 2012.

Upisni rokovi na FMK za školsku 2012/2013 godinu



Aprilski upisni rok

Prijavljivanje na konkurs za PREDupis: od 2 marta do 20.aprila

PREDupisno testiranje: 23. i 24.april


Junski upisni rok

Prijavljivanje na konkurs za upis: od 4. do 25.juna
Upisno testiranje: 18. i 25.juna

UPIS

Od 18.juna do 20.jula



Otvorena vrata za buduće studente i roditelje na FMK-u: 17. i 24. mart, 7. i 21.april, 5. 19. i 26.maj od 11:00 do 14:00 časova.



VIDIMO SE!!