петак, 24. фебруар 2012.

''Težina lanaca''

Pripremio: Dimitrije Gašić


Sinoć je na Fakultetu za medije i komunikacije, sa početkom u 18 časova, održana projekcija filma „Težina lanaca“ Borisa Malagurskog. Film se bavi pitanjem rata koji je označio početak kraja jedne države, zatim bombardovanjem i na kraju aktuelnim problemima koje Srbija i dalje pokušava da reši. Ne treba se upuštati u prepričavanje ovog filma, već ga jednostavno pogledati. Tu nastaje jedan drugi problem, o kome ćemo kasnije više govoriti. Najvažnije je to što film ne zazuzima ni jednu poziciju zaraćenih strana, već objektivno sagledava jugoslovensku sagu.




Moderator diskusije bio je Srđan Janićijević, a pored autora filma, govorili su i mr Zoran Ćirjaković i prof. dr Predrag J. Marković.

„Na samom početku, pohvalio bih mladog autora uz sve čestitke za ovako ozbiljan projekat u vidu celovečernjeg dokumentarnog filma. Ono što je jako važno je to što autor kroz film govori jezikom razumljivim mladim ljudima sa zapada koji nisu upoznati sa ovdašnjim prilikama.  Dobra strana je i to što je autor uz finu ironiju zauzeo distancu u odnosu na  lokalne aktere. Pored toga, film izuzetno prikazuje jednu složenu problematiku, izbegavajući samoopravdavanje, čemu su domaći reditelji veoma skloni“, kaže prof. Marković.


Film je prikazan u mnogo zemalja,na mnogim univezitetima širom Australije, Evrope i Kanade, pošto su publika najčešće studenti,  koji su autoru filma zahvalni što je kroz film  pojasnio jednu složenu temu.
„Očekivao sam da ću večeras gledati nacističku propagandu jer jedan segment političke javnosti u Srbiji tako percipira ovaj film. To naravno nije tačno i ovaj film jako dobro prikazuje koliko je bolesna Srbija podeljena i na nož će biti dočekan, od jednog segmenta javnosti, svaki pokušaj da se stvori izbalansirana slika“, objašnjava Zoran Ćirjaković.

Boris Malagurski je objasnio koliko je bilo teško prikupiti novac za snimanje filma, a da su mu u tome najviše pomogli ljudi sa ovih prostora koji žive u inostranstvu. Film sadrži autentične snimke koji su retko viđeni nakon premijernog prikazivanja na televizijama zemalja bivše Jugoslavije. 






Нема коментара:

Постави коментар